Pane

Content

Goes

Here

X

Ingmarsspelsseminarium 2020

 

Nåsbor i världshändelsernas centrum

Medborgarhuset i Nås

 

Uppskjutet till 2021 pga Corona pandemin – prel nytt datum 5 juli 2021

 

Den 23 juli 1896 utvandrade 37 personer från Nås för att bosätta sig i Jerusalem, inspirerade därtill av domedagspredikanten Olof Henrik Larsson. Grannar och släktingar höll dem för att vara galna. Själva var de övertygade om sin kallelse att gå i Jesu fotspår i väntan på den yttersta dagen. Vad ingen kunde förutse var att de skulle få en plats i världslitteraturen, spela roll i storpolitikens centrum och bli en förtrupp för den gryende moderniteten.

I 2020 års Ingmarsspelsseminarium fokuserar vi på hur verkligheten kom att överträffa dikten. De människor, som sockenborna där hemma såg som förlorare, har trots allt lämnat spår som imponerar. Och de har fått ett eftermäle där deras namn nämns med vördnad – åtminstone i dagens Jerusalem!

 

Medverkande

 

Anna-Karin Palm, författare, kulturjournalist och Selma Lagerlöf-kännare, nominerad till Augustpriset 2019 för Jag ska sätta världen i rörelse, en biografi över Selma Lagerlöf. Föreläser om fakta och fiktion i Lagerlöfs romanepos Jerusalem.

Karin Roxman, diplomat med flera uppdrag i Mellanöstern, Sveriges generalkonsul i Jerusalem i fem år under 1990-talet. Har nyligen publicerat boken Sverige i Jerusalem. Dröm och verklighet. Föreläser om Sven Hedins och andra kända svenskars möten med Nås-kolonin.

Joel Halldorf, docent i kyrkohistoria, författare, ledarskribent i tidningen Dagen och kolumnist i Expressen. Föreläser om radikala väckelserörelser som vägröjare för modernitet och demokrati – med Jerusalemfararna från Nås som ett av exemplen.

Sune Fahlgren, teol dr, lektor vid Enskilda Högskolan i Stockholm och kyrkovetare. Belyser Nås-folkets och kolonins humanitära insatser i Jerusalem under Första världskriget.

Eva Cronsioe, präst, författare och tidigare producent vid Sveriges Television är moderator för dagen och leder den avslutande paneldiskussionen och frågestunden.

 

 

Mer info

INGMARSSPELEN

Ingmarsspelen

Borgbygatan 4

789 63 Nås

070 - 568 10 01

info@ingmarsspelen.se