Pane

Content

Goes

Here

X

Roll: Tims Halvar

Tims Halvar är Ingmars svåger, gift med systern Karin, vars förra man gjorde av med Ingmars arvslott efter fadern. När Hellgum reser till Amerika blir Halvar hans ställföreträdare i Nås före resan till Jerusalem.

 

Aktör: Byns Mats Larsson

 

Estradör, sångare och berättare i många olika konstellationer bland annat förgrundsfigur i Visgruppen Mylla. Genom sitt artisteri har han gjort sig välkänd runt om i hela landet. Lugn och trygg i sin roll som han trots det, tar bokstavligt på blodigt allvar. Byns Mats har gjortt rollen som Tims Halvar i flera år.

 

Regissör: Martin Lindström

 

Martin Lindström har gestaltat Ingmar Ingmarsson i 21 år och regisserar nu Ingmarsspelen för nionde året.

 

  Andra roller och regiuppdrag som Martin varit och är engagerad i:

 

  "Sverige, Sverige eller Borgerlighetens fars." "Noshörningen." "Hjälten på den gröna ön." "Himlaspelet."

 

  Under 90-talet producent på Sveriges Radio Dalarna.

 

  Kulturkrönikör på Dalarnas Tidningar.

 

  Aktuell med boken "Siljansbygden en kärleksförklaring" tillsammans med målaren och fotografen Anders Ståhl.

Roll: Karin Ingmarsdotter

 

Karin Ingmarsdotter är Tims Halvars hustru, syster till Ingmar Ingmarsson. Liksom sin make är hon i början avvisande till Hellgums lära. Tvivlet försvinner dock när Halvar och hon får uppleva ett under hemma på gårdstunet.

 

Aktör: Anna Eiding

 

Artist, sångerska, leg logoped och röstcoach. Anna har arbetat och arbetar på de största institutionerna och teatrarna i Sverige. Dessutom så är hennes medverkan i Rune Lindströms pjäser unik. Få har haft så många olika roller i Lindströms spel som Anna, den erfarenheten är en stor tillgång för Ingmarsspelen. Hon har också gjort otaliga konserter, allsång på skansen, arbetat tillsammans med bla Nils Lindberg, Peter Carlsson, Putte Wickman och Björn Skifs. Det är som jazzsångerka hon ödmjukt, visar vilken verkligt stor artist hon är.

Roll: Gertrud

I bygden tror man att Gertrud och Ingmar ska bli ett par. Men Hellgum får makt över Gertrud. Tragedin går mot sin kulmen när Ingmar Ingmarsson fruktar att mista inte bara Ingmarsgården utan även Gertrud.

 

Aktör: Amelie Eiding

 

Hon är uppvuxen i Stockholm och Nås, men bor numera i USA och sjunger i bandet 7000apart som precis släppt sitt första album. I USA jobbar hon även med olika teaterkompanier och som översättare för Disney. Hon har dubbat film och TV-serier sen hon var 10 år och sjungit på TV och på scen både i Sverige och USA i olika sammanhang. Hon har även gått på Stockholm Musikalartistutbildning. Amelie har varit med i Ingmarsspelen sen hon var 6 år och spelade Lillflickan. Hon har sen dess drömt om att få spela Gertrud.

 

?

Roll: Hellgum

 

Hellgum –den svartklädde, svavelosande, men också milde och  lockande predikanten. Han går runt i byn, sår ett gudsord här och en maning där, men ställer samtidigt till med att skilja bror från bror och barn från föräldrar. Byn delas i två läger.

 

Aktör: Ny rollinnehavare 2021

 

 

Roll: Ingmar Ingmarsson

 

Ingmar skulle ha varit husbonde på Ingmarsgården, men systern Karins nu avlidne man hade slarvat bort hans del av arvet. När systern och svågern tänker sälja för att flytta till Jerusalem ser Ingmarsgården ut att går ur släkten.

 

Aktör: Lars Schedin

 

Den första Nåsbon som gestaltar Ingmar Ingmarsson.

Han har sedan han varit barn varit med i Ingmarsspelen och efter att i några år gestaltat rollen som Hök Gabriel har nu

Lars klivit in i rollen som Ingmar Ingmarsson med sin energi och starka utstrålning. Larshar även medverkat i andra bygdespel.

Roll: Stark Ingmar

 

Stark Ingmar är en gammal bonde och vän till Ingmar Ingmarssons bortgångne far. På krumma ben dyker han upp än här, än där, observerande, stundom intrigerande, men alltid med Ingmarsgårdens och ingmarernas bästa för ögonen.

 

Aktör: Hans Kumlien

 

Har varit skådespelare och regissör i över 40 år på Riksteatern, Stockholms Stadsteater, Komediteatern, Marionetteatern, m.fl. Han har spelat Gammel-Jerk i Himlaspelet i Leksand - en av de absoluta favoritrollerna, liksom Mackie Kniven i Bertolt Brechts Tolvskillingsoperan. Musiken ligger honom också varmt om hjärtat, vilket bl.a. har resulterat i ett antal musikaliska program och kabaréer om t.ex. Irving Berlin, Ernst Rolf, Birger Sjöberg.

Roll: Hök Matts

 

Motvilligt låter Hök Matts sig lockas av hellgumianernas löften att han som en av dem ska på plantera i konungsmannens vingård. Men det finns också mycket i deras lära som skrämmer honom. Och så kommer avgörandet. Bruksförvaltaren sitter redo med köpekontraktet på Hök Matts-gården…

 

Aktör: Hasse Ström

alias Järna Elvis

 

Med sitt fantastiska sinne för dialekt har han tagit Elvistolkningar till en helt ny nivå, med både CD och fantastiska framträdanden. Hasse Ström har alltid varit intresserad av teater, musik, revyer m.m. Han har medverkat i bygdespelet Gråbrona, Björborevyn Järnarevyn. Kusinen Putte Ström är ofta hans vapendragare. Hasse är en otroligt positv person som alltid sprider glädje omkring sig.

Roll: Nämndemans Gunhild

 

Så går det då som Nämndeman Per Persson hade hoppats. Han får se sin dotter Gunhild i bruddräkt som maka till en rejäl bonde. Men det känns som om något lade sordin på bröllopsstämningen.

 

Aktör: Ida Johansson

 

Ida är en tjej som är född och uppvuxen i Nås

Går på Gymnasiet Estet program musik, som är hennes stora intresse.

Har varit med i ingmarsspelen så länge vi minns, spelat som barn och piga.

Tycker det ska bli spännande och kul att få dela rollen Gunhild med min vän Jonna.

Roll: Nämndeman Bergens Per Persson

 

Bergens Per Persson skulle gärna se Ingmar Ingmarsson gift med sin dotter Gundhild. Stark Ingmar är inte sen att intrigera i den riktningen.

 

Aktör: Ulf Närsjö

 

Infödd Nåsbo ,Snickrar om dagarna . Har gjort rollen tidigare, återkommer i rollen som Bergens Per Persson

 

Roll: Lillflickan

 

Aktör: Märta Östling

 

Märta är ensemblens charmtroll som innehar rollen som Kersti, Karin och Halvars dotter.

Roll: Auktionisten

 

Auktionisten håller i klubban den dagen Ingmarsgårdens

alla inventarier skingras sedan Tims Halvar och

Karin Ingmarsdotter beslutat att utvandra till Jerusalem.

Samtidigt ska Hök Matts sälja sin gård till bolaget.

 

Aktör: Mats Lissjanis

 

Mats är inte bara spelman, han har en bred erfarenhet på scen. Han har

medverkat i ett flertal musikaler såsom the Wiz, Hairspray mfl. Han har i

många sammanhang medverkat med sin stämma i olika konserter. Men det är främst i Björbrevyn som han lever ut inte bara sin fantastiska röst utan visar även på god komik.

Mats tog i stenhård konkurrens hem guldet till Björborevyn i Revy-SM 2016.

Roll: Hök Gabriel

 

 Hök Gabriel är son till Hök Matts och helt inställd på att resa till Jerusalem. Det är också han som       har övertalat sin far till det svåra beslutet att sälja gården och följa med dit ner, tror han.

 

 Aktör: Elias Jegver

 

Elias Jegver är född i Nås, närmare bestämt Närsjö men flyttade sedan till Vansbro när det va dags för gymnasiestudier. Han medverkat som statist sedan början på 2000-talet men är uppvuxen med Ingmarsspelen på nära håll sedan tidiga barnåren. Som övrig merit spelade Elias rollen som Ingmar Ingmarsson vid en skolpjäs vid 9 års ålder. Till vardags är Elias frilans i Västra Götaland och jobbar som allt i allo.

Roll: En gammal kvinna

 

”Ni galningar, som lämnar era goda gårdar. Ni vettvillingar, som löper efter falska profeter!” Gamla Britta ger röst åt en majoritet i Nåsbygden vid tiden för utvandringen. Hennes profetia i upprördhetens stund slog inte helt fel.

 

Aktör: Solveig Hult

 

Född & uppvuxen i Nås. Var med i Ingmarsspelens folkdanslag i sin ungdom. Nu hemvändare till bygden och återvänder även till Ingmarsspelen.

 

Roll: Bruksförvaltaren

 

De goda gårdarna som Jerusalemsfararna lämnar efter sig ska säljas. Bolaget, företrätt av sin förvaltare, ser då en chans att kunna utöka sina domäner, främst med tanke på att plantera skog på dem.

 

Aktör: Thorsten Limnell

 

Thorsten Limnell blev Nåsbo 1992.

Började som statist i Ingmarspelen 1996 och skötte ordförandeklubban 1997-2000.  Har sedan 2006 spelat rollen som förvaltare. Thorsten är egenföretagare och driver Hälsopunkten i Nås. Intresse förutom skådespeleri är klassiska engelska bilar med stora motorer.

Från Drängorkestern

 

Sofia Östling

Sofia Östling, orgel och fiol Sofia Östling, är en av Sveriges mest lovande unga konsertorganister. Hon har tidigt etablerat sig som solist och ger regelbundet solokonserter. Därutöver är Sofia ofta anlitad som dirigent. Under våren 2016 har Sofia samarbetat med bl a Helsingborgs konserthuskör, Hässleholms kammarorkester och Göteborg Wind Orchestra. Sofia Östling utbildats vid musikhögskolorna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Hon studerade även för den berömde organisten Jacques van Oortmerssen vid Conservatory van Amsterdam mellan 2012 och 2013. Sina rötter har Sofia i Gagnef och hon har medverkat i Ingmarsspelen sedan 1996.

Från Drängorkestern

 

Mattias Lundgren, blockflöjter och dragspel. Folkmusiker från norra Skåne, verksam som musiklärare på kulturskola och som musiklärare för klasserna 1-6.

 

Mattias är spelledare för Skånes spelmansförbund. Han spelar gärna upp till dans eller konsert, ibland i duo och ibland i kvintett med bandet Söderbotten.

 

Mattias är även anlitad som dansinstruktör, inte bara i Sverige utan även i bl.a. England.

 

Mattias är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Han har varit med i Arméns trumkår, flöjt och saxofon. Mattias har även studerat på Malungs folkhögskola för Kalle Almlöf. Där har han också utbildat sig i dans.

Från Drängorkestern

 

Mats Lissjanis

Mats är inte bara spelman, han har en bred erfarenhet på scen. Han har medverkat i ett flertal musikaler såsom the Wiz, Hairspray mfl. Han har i

många sammanhang medverkat med sin stämma i olika konserter. Men det är främst i Björbrevyn som han lever ut inte bara sin fantastiska röst utan visar även på god komik. Mats tog i stenhård konkurrens hem guldet till Björborevyn i Revy-SM 2016.

INGMARSSPELEN

Ingmarsspelen

Borgbygatan 4

789 63 Nås

070 - 568 10 01

info@ingmarsspelen.se