Medverkande

Regissör: Martin Lindström

Martin har tidigare gestaltat Ingmar Ingmarsson och är nu spelets regissör. Andra roller och regiuppdrag som Martin varit engagerad i: Sverige, Sverige eller Borgerlighetens fars, Noshörningen, Hjälten på den gröna ön, Himlaspelet. Varit producent på Sveriges Radio Dalarna och är idag journalist på Bonnier News/Dala-Demokraten. Han skriver också musik. Har skrivit diktsamlingen, Orkar förundras och Siljansbygden en kärleksförklaring tillsammans med konstnären Anders Ståhl från Leksand.

Roll: Karin Ingmarsdotter

Karin Ingmarsdotter är Tims Halvars hustru, syster till Ingmar Ingmarsson. Liksom sin make är hon i början avvisande till Hellgums lära. Tvivlet försvinner dock när Halvar och hon får uppleva ett under hemma på gårdstunet.

Aktör: ny aktör 2025
Roll: Tims Halvar

Tims Halvar är Ingmars svåger, gift med systern Karin, vars förra man gjorde av med Ingmars arvslott efter fadern. När Hellgum reser till Amerika blir Halvar hans ställföreträdare i Nås före resan till Jerusalem.

Aktör: ny aktör 2025
Roll: Gertrud

I bygden tror man att Gertrud och Ingmar ska bli ett par. Men Hellgum får makt över Gertrud. Tragedin går mot sin kulmen när Ingmar Ingmarsson fruktar att mista inte bara Ingmarsgården utan även Gertrud.

Aktör: Täpp Kerstin Arnesson

Täpp Kerstin från Malung har varit engagerad i flera bygdespel. Hon har spelat åldringen Bolla i Skinnarspelet i Malung och är även regiassistent i Värmlänningarna som spelas i Ransäter. Hon har studerat teater på Nordiska Folkhögskolan. När hon inte spelar teater driver hon Arveselens levande fäbod tillsammans med sin far.

Roll: Hellgum

Hellgum –den svartklädde, svavelosande, men också milde och  lockande predikanten. Han går runt i byn, sår ett gudsord här och en maning där, men ställer samtidigt till med att skilja bror från bror och barn från föräldrar. Byn delas i två läger.

Aktör: Fredrik Lexfors

Fredrik, även känd som Kantorn efter sin medverkan och en 4:e placering i Talang 2017, är musikalartist och skådespelare. Han har medverkat i många klassiska musikaler som Evita, Jesus Christ Superstar, Singing in the rain, West Side Story och My Fair Lady och har spelat huvudrollen Jean Valjean i Malmö operas uppsättning av Les Miserables. Han har medverkat i Tanz der Vampire i regi av Roman Polanski i Stuttgart och har vidare haft roller i flera film och TV produktioner. Fredrik medverkar nu i musikalen Den lilla sjöjungfrun och sedan väntar We will rock you i Dalhalla.

Pontus Simm
Roll: Ingmar Ingmarsson

Ingmar skulle ha varit husbonde på Ingmarsgården, men systern Karins nu avlidne man hade slarvat bort hans del av arvet. När systern och svågern tänker sälja för att flytta till Jerusalem ser Ingmarsgården ut att går ur släkten.

Aktör: Pontus Simm

Pontus kommer från Falun och är musikalartist med examen från musikalutbildningen på Balettakademien i Göteborg. Han har medverkat i olika teaterproduktioner i Sverige och Finland, bl.a. i musikalerna Next to Normal, Mary Poppins och 9 to 5. Till hösten är han aktuell i musikalen Matilda på Svenska Teatern i Helsingfors.

Christer H
Roll: Stark Ingmar

Stark Ingmar är en gammal bonde och vän till Ingmar Ingmarssons bortgångne far. På krumma ben dyker han upp än här, än där, observerande, stundom intrigerande, men alltid med Ingmarsgårdens och ingmarernas bästa för ögonen.

Aktör: Christer Halvarsson

Sång, musik och teater/revy har varit en stor del i Christers liv. Han har spelat i revy i Grycksbo, Falun och numera i Borlänge Revyn och haft roller i farser som Pensionärshemmet Ruggugglan och Cykelakuten. Han har medverkat i bygdespelet Gamla Gården i Bjursås, i Himlaspelet under ett par säsonger och senast i spelet om Gustav Vasa vid Ornässtugan.

Roll: Hök Matts

Motvilligt låter Hök Matts sig lockas av hellgumianernas löften att han som en av dem ska på plantera i konungsmannens vingård. Men det finns också mycket i deras lära som skrämmer honom. Och så kommer avgörandet. Bruksförvaltaren sitter redo med köpekontraktet på Hök Matts-gården…

Aktör: Hasse Ström alias Järna Elvis

Med sitt fantastiska sinne för dialekt har han tagit Elvistolkningar till en helt ny nivå, med både CD och fantastiska framträdanden. Hasse Ström har alltid varit intresserad av teater, musik, revyer m.m. Han har medverkat i bygdespelet Gråbrona, Björborevyn Järnarevyn. Kusinen Putte Ström är ofta hans vapendragare. Hasse är en otroligt positv person som alltid sprider glädje omkring sig.

Ida Johansson
Roll: Nämndemans Gunhild

Så går det då som Nämndeman Per Persson hade hoppats. Han får se sin dotter Gunhild i bruddräkt som maka till en rejäl bonde. Men det känns som om något lade sordin på bröllopsstämningen.

Aktör: Ida Johansson

Född och uppvuxen i Nås. Efter att ha avslutat estetiska programmet på Lugnetgymnasiet jobbar Ida nu på Lyko. På fritiden spelar hon gärna musik. Ida har varit med i Ingmarsspelen så länge hon kan minnas och har spelat både barn och piga.

Roll: Nämndeman Bergens Per Persson

Bergens Per Persson skulle gärna se Ingmar Ingmarsson gift med sin dotter Gundhild. Stark Ingmar är inte sen att intrigera i den riktningen.

Aktör: Ulf Närsjö

Infödd Nåsbo och har länge varit engagerad i spelen. Sjunger bas i Nås Kyrkokör och Manskör. Har gjort rollen som Bergens Per Persson i flera år.

Roll: Lillflickan

Lillflickan Kersti är Karin Ingmarsdotter och Tims Halvars dotter.

Aktör: Bons Alice Ström och Signe Östling

Alice är en glad, modig och sprallig tjej från Nås som älskar djur i allmänhet och hästar i synnerhet. Hon fyller 9 år i sommar och börjar tredje klass på Nederborgs skola. På fritiden leker hon med kompisar, åker skidor och badar.

Signe debuterade som statist i Ingmarsspelen 2022. Hon tycker om att sjunga och
sjunger till vardags i kören Pyttekören. Signe växer upp i en musikalisk familj och har tidigt satt fiolen under hakan. Förutom musik är hästar ett stort intresse.

Roll: Auktionisten

Auktionisten håller i klubban den dagen Ingmarsgårdens alla inventarier skingras sedan Tims Halvar och Karin Ingmarsdotter beslutat att utvandra till Jerusalem. Samtidigt ska Hök Matts sälja sin gård till bolaget.

Aktör: Mats Lissjanis

Mats är inte bara spelman, han har en bred erfarenhet på scen. Han har medverkat i ett flertal musikaler såsom the Wiz, Hairspray mfl. Han har i många sammanhang medverkat med sin stämma i olika konserter. Men det är främst i Björbrevyn som han lever ut inte bara sin fantastiska röst utan visar även på god komik. Mats tog i stenhård konkurrens hem guldet till Björborevyn i Revy-SM 2016.

Roll: Hök Gabriel

Hök Gabriel är son till Hök Matts och helt inställd på att resa till Jerusalem. Det är också han som har övertalat sin far till det svåra beslutet att sälja gården och följa med dit ner, tror han.

Aktör: Elias Jegver

Elias Jegver är född i Nås, närmare bestämt Närsjö men flyttade sedan till Vansbro när det va dags för gymnasiestudier. Han medverkat som statist sedan början på 2000-talet men är uppvuxen med Ingmarsspelen på nära håll sedan tidiga barnåren. Som övrig merit spelade Elias rollen som Ingmar Ingmarsson vid en skolpjäs vid 9 års ålder. Till vardags är Elias frilans i Västra Götaland och jobbar som allt i allo.

Roll: Mor Britta - en gammal kvinna

”Ni galningar, som lämnar era goda gårdar. Ni vettvillingar, som löper efter falska profeter!” Gamla Britta ger röst åt en majoritet i Nåsbygden vid tiden för utvandringen. Hennes profetia i upprördhetens stund slog inte helt fel.

Aktör: Lena Linder

Lena medverkade som statist i Ingmarsspelen för första gången 2022. Hon har flera års erfarenhet från amatörteater. De flesta produktioner har varit i Nisserska Teatern i Falu teateramatörers regi.

Roll: Bruksförvaltaren

De goda gårdarna som Jerusalemsfararna lämnar efter sig ska säljas. Bolaget, företrätt av sin förvaltare, ser då en chans att kunna utöka sina domäner, främst med tanke på att plantera skog på dem.

Aktör: Thorsten Limnell

Började som statist i Ingmarspelen 1996 och skötte ordförandeklubban 1997-2000.  Har sedan 2006 spelat rollen som förvaltare. Thorsten är egenföretagare och driver Hälsopunkten i Nås. Intresse förutom skådespeleri är klassiska engelska bilar med stora motorer.

Från Drängorkestern
Sofia Östling

Sofia Östling, orgel och fiol, har stor bredd i sitt musicerande och intresserad av musik från flera genrer. Hon är utbildad i dirigering och vokalmusik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Malmö Musikhögskola och i kyrkomusik och solistiskt orgelspel vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Högskolan för scen och musik i Göteborg samt orgelstudier för professor van Oortmerssen i Amsterdam.  Sofia är idag organist och körledare i Allhelgonakyrkan i Lund. Hon är vice ordförande i Kyrkostyrelsens musikråd och ledamot i Sensus förbundsstyrelse. Folkmusiken ligger Sofia varmt om hjärtat. Sedan 2020 är hon ordförande för Skånes Spelmansförbund. Sofia har sina rötter i Gagnef och har medverkat i Ingmarsspelen sedan 1996.

Från Drängorkestern
Mattias Lundgren

Mattias Lundgren, blockflöjter och dragspel. Folkmusiker från norra Skåne, verksam som musiklärare på kulturskola och som musiklärare för klasserna 1-6. Mattias är spelledare för Skånes spelmansförbund. Han spelar gärna upp till dans eller konsert, ibland i duo och ibland i kvintett med bandet Söderbotten. Mattias är även anlitad som dansinstruktör, inte bara i Sverige utan även i bl.a. England. Mattias är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Han har varit med i Arméns trumkår, flöjt och saxofon. Mattias har även studerat på Malungs folkhögskola för Kalle Almlöf. Där har han också utbildat sig i dans.

Från Drängorkestern
Mats Lissjanis

Mats är inte bara spelman, han har en bred erfarenhet på scen. Han har medverkat i ett flertal musikaler såsom the Wiz, Hairspray mfl. Han har imånga sammanhang medverkat med sin stämma i olika konserter. Men det är främst i Björbrevyn som han lever ut inte bara sin fantastiska röst utan visar även på god komik. Mats tog i stenhård konkurrens hem guldet till Björborevyn i Revy-SM 2016.

Från Drängorkestern
Jakob Ainegren

Jakob är folkmusiker bördig från Värmland men nu boendes i Rättvik. Han spelar fiol och blev ny medlem i Drängorkestern 2019. Till vardags är han fiolbyggare med verkstad i Falun där han bygger och renoverar stråkinstrument. Jakob innehar sedan 2020 gesällbrev i violinbyggaryrket efter avslutad treårig utbildning. Han har även gått ett år på Malungs folkhögskola och där studerat folkmusiktraditionerna i Västerdalarna samt den folkliga dansen.

Erik Arnberg
Från Drängorkestern
Erik Arnberg

Erik, ny medlem i Drängorkestern, är född i Dala-Floda med fiolen under hakan.  Sedan dess har han skolat sig inom klassisk musik och folkmusik. Han har bland annat studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Akademie Múzických Umění i Prag och under ett år varit akademist vid Kungliga Filharmonikerna. Det senaste året har han spelat i Dalasinfoniettan.